The Smoking Jacket Henkie

Deze sigaar ligt al een tijdje in mijn humidor op mij te wachten. Wellicht ken je als lezer en liefhebber dat gevoel dat je even wilt wachten tot het juiste moment om een sigaar aan te steken. Vandaag is dat moment voor deze sigaar aangebroken. Ik ga hem roken. “The Smoking Jacket Henkie” ontwikkeld door Henkie Kelner junior.

De sigaar voelt stevig aan met een mooi en donker geolied dekblad. Een heerlijke geur van donker geroosterde koffiebonen en tonen van cederhout komen mijn neus binnen. Na het knippen voel ik een goede trek.

Na het aansteken begin ik aan de eerste derde van de sigaar. Ik proef veel smaken en een mooie complexe samenstelling van stal, prettige pepertonen en metaal voeren de boventoon. Terwijl de sigaar zich zeer prettig ontwikkelt met mooie dikke rook komen er in de evolutie ook tonen van stro en geroosterd brood die heel prettig zijn. Het is een rijke rook met veel smaken in de mond die de roker veel prettige sensaties geeft. Na het eerste kwart komen er tonen van cappuccino bij en de rook wordt kruidiger. Dit maakt het verlangen naar de rest van de sigaar groter omdat de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld.

Terwijl het tweede deel van drie zich presenteert komen er rijke tonen van stal. Het is al weer even geleden dat ik zo van een sigaar heb genoten! Wat een mooie ontwikkeling waarin je het gevoel hebt een aantal fijne tonen en smaken bijna te missen als je even niet op zou letten. Er komen naast de stal prettige hout en cederhout tonen in de sigaar naar voren. Ik zou willen spreken van een rijk pallet aan bosachtige smaken. Terwijl de sigaar op de helft komt blijft het een rijke sensatie. Echt een feest om deze sigaar in alle rust te mogen roken. In de sigaar proef ik iets moois waar ik lang over na moet denken wat het is en hoe ik het wil beschrijven. Dan opeens schiet het te binnen! Het doet me denken aan het eiken, zoals je dat ook ruikt bij vaten waarin mooie cognac ligt te rijpen. Die geur en smaak van dat vochtige eiken en verfijnde cognac, die tonen en sensatie proef je heel subtiel terug in de sigaar. De lezer die deze sigaar proeft en ooit in zo’n kelder is geweest zal herkennen waar ik nu over schrijf.

Tijdens het aantreden van het laatste deel blijft het eiken maar komen er ook tonen van geroosterd dan wel verkoold hout samen met cappuccino tonen terug in de sigaar. Wat een ontzettend prettig smaakpalet! Een mooie dans van de volle smaak afgewisseld met hele fijne nuances die mij als liefhebber van full bodied sigaren blijven boeien en vooral zorgt dat ik zeer prettig rook.

Terwijl ik de sigaar heb weggelegd kom ik tot de conclusie dat dit absoluut een sigaar is die ik vaker aan zal schaffen. Gedurende het roken heb ik de sigaar niet één keer bij hoeven branden of opnieuw aan te hoeven steken, terwijl ik zeer rustig heb gerookt. Echt een kwaliteitssigaar en van harte aanbevolen!

Dekblad : Dominicaanse Republiek Cotuí

Omblad : Dominicaanse Republiek Monte Plata

Binnengoed : Dominicaanse Republiek Kelner Family Reserve Habano, HVA & San Vicente met Nicaragua Condega Ligero

Sterkte : ●●●●○

Land van herkomst : Dominicaanse republiek