Rauchvergnügen German engineered Cigars #42 Cubic Robusto

Vorig jaar werd ik aangenaam verrast met het verzoek om deze sigaar te reviewen. Het duurde even, maar hier is hij dan. Duitse degelijkheid in een sigaar gerold. Een dekblad van Ecuador tabak, een omblad uit de Dominicaanse Republiek en binnengoed uit Nicaragua, Amerika en de Dominicaanse Republiek.

De trek is in eerste instantie erg gemakkelijk en er komen scherpe geuren vrij die prikkelend zijn. Ik steek de sigaar snel aan, ondertussen benieuwd of onze buren net zo goed sigaren als auto’s kunnen maken.

Het begin is goed en het vuur verspreidt zich gemakkelijk over de gehele sigaar. De eerste trekjes weerspiegelen de predraw goed. De smaken zijn prikkelend en scherp. Niet vervelend, maar ook niet overtuigend lekker. De trek heeft geen weerstand en dit zorgt ervoor dat de sigaar vrij snel rookt. Door het eerste deel wordt de scherpte wat minder en komt er een zachte tabakssmaak vrij. De sigaar is medium tot vol in het eerste deel en door de snelle opbouw ben ik bang dat de sigaar niet verder evolueert door de rest van de sigaar.

Tijdens het roken valt het bomvolle bandje op. Helemaal vol geschreven met van alles en nog wat, zelfs een verwijzing naar een Facebook pagina. Rauchvergnügen presenteert zichzelf als een jong merk gericht op jonge sigarenrokers zoals onze bij het JHSG. De sigaar is aangenaam en het pepertje valt weg. Het Ecuador dekblad zorgt voor een toegankelijk smaak zonder kracht te verliezen. Ik ben benieuwd naar het laatste stuk. De sigaar evolueert niet door maar de smaken zijn prettig en daardoor is het gebrek aan evolutie niet hinderlijk.

Het laatste deel is prettig en de smaak is constant. De Duitse degelijkheid straalt van de sigaar af! Het is wel wat hoogmoedig – wat mij betreft – om het bandje volledig vol te schrijven met allemaal krachttermen die noemen hoe goed de Duitsers zijn in hun producten. Naar het einde toe ervaar ik doorgaans dat een sigaar wat zompig wordt. Dit is totaal niet het geval bij deze sigaar: de smaak blijft overtuigen.

Een genot om te roken! Het pepertje aan het einde zorgt ervoor dat de sigaar af is. De tabak voor deze sigaar is een goede keuze geweest. De combinaties kloppen en deze sigaar is absoluut de moeite waard om een keer te roken. In het begin was ik huiverig voor de Duitse krachttermen die voor hooggespannen verwachtingen zorgden. Ze zijn echter allemaal waar gemaakt! Een goede sigaar en voor een prijs van € 8,40 zeker de moeite waard!

Dekblad : Ecuador

Omblad : Dominicaanse republiek Criollo

Binnengoed : Nicaragua, Dominicaanse Republiek en USA

Sterkte : ●●●●○

Land van herkomst : Dominicaanse republiek