Hedon Rêveur robusto

Hedon is het enige merk, voor zover bij ons bekend, dat volledig op Franse bodem opereert.
Dat wil zeggen, de tabak wordt er geteeld, gedroogd en tot sigaren verwerkt. De geschiedenis van dit bedrijf start vrij recent in het jaar 1999 toen een groep Franse ondernemers tot de ontdekking kwam dat het Franse deel van de regio Navarra uitermate geschikt is voor de teelt van tabak. Na het invliegen van tabakszaad met Cubaanse roots en Cubaanse masterrollers was de geboorte van het merk Hedon daar. Een duidelijke focus is er op het luxe segment van de sigarenmarkt.

De Hedon Reveur robusto voelt stevig aan en de blauwe band komt samen met een extra band om de voet die naast de naam de Franse driekleur toont. De sigaar voelt, ondanks dat deze op 70% luchtvochtigheid is bewaard, bijzonder stevig en is mooi van kleur. Het dekblad is glad en verfijnd. De reuk is koud niet sterk, maar verraad tonen van stal. Voor ik de sigaar aansteek voel ik een zware trek.

Direct, bij de eerste rook, proef ik tonen van oude karamel en stal. Ik moet zeggen dat het weinig gebeurt dat een sigaar direct zo veelbelovend begint en dit smaakt absoluut naar meer. De trek blijft zwaar, maar nog net op het rand van prettig. Wel vind ik dat de producent hierin de randen opzoekt. De stal en karamel evolueren na een kwart naar ijzertonen gecombineerd met cederhout. Een verrassende en smakelijke combinatie! Ook de as toont anders dan gewend, en heeft een compacte antraciet grijze kleur.

Zoals gedacht nekt de trek nu het plezier van ongestoord roken. Als je de sigaar even vergeet gaat hij uit. Dit vind ik tot op heden het enige nadeel daar de smaak verrassend blijft ontwikkelen. De rook wordt naarmate de sigaar vordert voller. Het geeft oprecht een voller mondgevoel en de smaken evolueren opnieuw met meer romigheid naar tonen van cappuccino en het blijft verrassend qua smaak.

De finale start qua smaak heftig. Roomboter treft metaal qua smaak, in de tussentijd is de sigaar weer even uit geweest. De voorgaande smaken komen toch weer samen met de tonen van stal welke als smaak component vaak wordt geprezen. Alle smaken en ervaringen tezamen vertelt de sigaar bijna het verhaal van een ontdekkingsreis.

Dan nu de hamvraag, raad je de sigaar aan? Weet dat de sigaar moeilijk te krijgen is in Nederland, en als dit lukt komen daar de kosten van drieëntwintig euro. Ja de ervaring is bijzonder, ja het verhaal is bijzonder, maar tegen deze prijs zijn er voor mij te veel alternatieven die minder kosten. Dus ik raad hem aan, maar alleen als je het gevoel hebt al veel binnen dit budget te kennen.

Dekblad : Frankrijk

Omblad : Frankrijk

Sterkte : ●●●○○

Land van herkomst : Frankrijk