AVO Fogato Short Torpedo
AVO is een gerenommeerd sigarenmerk van de inmiddels overleden pianist en componist Avo Uvezian. Jaren terug is Avo begonnen met het maken van sigaren. Zijn eerste lijn, de Avo classic, is gemelangeerd samen met Henke Kelne, de masterblender van Davidoff. De sigaren worden bij Davidoff geproduceerd en dit zorgt ervoor dat we verzekerd zijn van een sigaar die uitblinkt in constructie.

Wij roken vandaag de Fogato Short Torpedo van AVO. De sigaar heeft een Ecuador habano dekblad 2000, een Mexico San Andrés negro omblad en binnengoed uit Nicaragua Jalapa, Esteli en aged Dominicaanse republiek.

Fogato staat voor vreugdevuur! Of het dat gaat worden durf ik nog niet te zeggen. Zodra ik de sigaar pak, masseer ik hem tussen mijn vingers. De constructie voelt goed aan. De geur die hij afgeeft neigt naar wat tonen van aarde, een beetje hooi en koffie. Het is tijd om dit vreugdevuur aan te steken!

Op het moment dat ik hem aansteekt komt er een klein witpepertje vrij. De rookproductie is matig en de smaak blijft voorin mijn mond hangen. De sigaar bouwt wel wat op, maar niet in volle overtuiging. Er komt en grauwe stevige askegel op de sigaar. De geur van koffie en aarde die ik in eerste instantie rook worden bevestigd in het eerste deel. De smaak is constant en door het eerste deel heen is er geen sprake van evolutie.

Het tweede deel van de sigaar bouwt in tegenstelling tot het eerste deel wél echt op en de smaken worden een stuk voller en krachtiger, maar vooral ook smaakvoller. De zwaarte zit er mooi in, maar is niet te veel. Er komen langzaam wat gebrande amandelen en koffie vrij qua geur en smaak. De constructie is perfect. Hij brandt goed en de askegel is erg stevig!

Waar het 2e deel van de sigaar meer evolutie had valt dat nu wat terug. De sigaar blijft in het derde deel constant van smaak en rookproductie. Het derde deel is richting het einde wat bedrukt en de smaak wordt langzaam minder. Eigenlijk scoort de sigaar overall een voldoende, maar blinkt nergens echt in uit.

Hij is op zijn einde. Al met al scoort hij een voldoende zonder al te veel hoogvliegers in smaak. De structuur van de sigaar en de kwaliteit van de tabak zijn uitmuntend zoals wij gewend zijn van Davidoff. Hij brandt prima, trekt goed, brandt niet scheef. Het klopt allemaal, maar helaas bleef de smaak achter in verhouding tot de constructie en tabak.

Ik zou deze sigaar echt nog wel een keer willen roken in een groter model om te kijken wat er dan met de smaak gebeurt. Ik heb er ruim een uur plezier van gehad en het is een sigaar die zoals gezegd overall een voldoende voor scoort, maar helaas geen hoogvlieger zoals wij gewend zijn van Avo sigaren.

Dekblad : Ecuador Habano 2000

Omblad : Mexico San Andrés Negro

Binnengoed : Nicaragua Jalapa, Esteli en aged Dominicaanse Republiek

Sterkte : ●●●○○

Land van herkomst : Nicaragua