El Rey del Mundo Exclusivo Belux
Elk jaar zijn er in veel landen Cubaanse exclusivo’s verkrijgbaar. Eén model van een merk – gekozen door de importeur – die alleen dan verkrijgbaar is in dat desbetreffende land. Vandaag rook ik de El Rey del Mundo Exclusivo Belux, ‘El Rey del Mundo’ oftewel: de koning van de wereld. Is deze sigaar een koning? Ik test het graag uit in deze review.

Qua geur is hij erg mild en er zit een vleug ammoniak in, wat bevestigt dat wij een jonge Cubaan in handen hebben. De sigaar voelt strak en vol aan. Eenmaal met de v-knip geknipt te hebben is er veel weerstand in de sigaar. De smaak in de pre-draw is goed en aangenaam.

Eenmaal aangestoken komt er een aangename, boterzachte smaak vrij en de trek is redelijk. De rookproductie is erg goed en zoals het natuurlijk hoort vult de kamer zich met de aroma’s van een goede longfiller sigaar. De smaken blijven zacht en er vormt zich een ferme askegel op de sigaar.


In het tweede deel wordt de askegel door de lengte zwak en draai ik hem af in de asbak. De sigaar heeft een mooie evolutie en bouwt gestructureerd op. De smaak wordt wat voller en neigt zachtjes naar tonen van koffie en pure chocolade. De sigaar is zeer aangenaam en de trek is ook beter dan in het begin. Zoals gezegd: elk jaar een exclusivo voor veel landen, zoals deze voor België en Luxemburg. Onze zuiderburen mogen trots zijn op deze sigaar! Een goede smaak, erg verfijnd met goede trek. Het af en toe bijbranden nemen wij voor lief. De bandjes haal ik eraf en begin aan het derde deel. Het slotstuk, ik ben benieuwd…

Het verbaast mij eerlijk gezegd dat de sigaar medium tot vol is. Vaak zijn Cubanen mild tot medium, maar deze staat er ferm boven. Ik besluit de sigaar te “purchen” oftewel een aansteker voor de sigaar houden en blazen door de sigaar, zodat alle afvalstoffen uit de sigaar worden geblazen. Dit resulteert in een behoorlijke verfijning in smaak en de zachte boter tonen komen weer terug naar voren. Samen met de tonen van chocolade is dit erg aangenaam. Bijna alles klopt. De constructie kan beter, maar de smaak, beleving en totaalbeeld kloppen totaal bij een exclusivo.

Het is klaar. Voldaan en vol van genot leg ik de sigaar weg! Cuba doet zijn naam weer eens eer aan! Ze kunnen het nog en ondanks dat deze sigaar nog geen jaar oud is, smaakt hij erg verfijnd en vol van smaak. De angst voor slechte trek door de dichte constructie is snel naar het rijk der fabelen gerookt. De trek was goed en de smaak absoluut ook. Het bijbranden en purchen was noodzakelijk en dat is zeker een minpunt. Deze sigaar zou ik absoluut nog een keer kopen en misschien zelfs wat ‘agen’ voor nog wat extra smaak. Een Cubaanse koning, absoluut een aanrader.

Dekblad : Cuba

Omblad : Cuba

Binnengoed : Cuba

Sterkte : ●●○○○

Land van herkomst : Cuba