Alfambra El Brujito Toro Extra

Vandaag roken wij de Alfambra El Brujito Toro Extra. El Brujito is een sjamaan die afgebeeld staat op rotstekeningen in Estelí, daterend uit het tijdperk voordat Columbus het continent ontdekte. Deze sjamaan behoorde tot de eerste mensen die tabak gebruikten in Estelí.

Alfambra is voor mij een zeer onbekende producent die zichzelf omschrijft als boutique merk. De productie van de tabak en het rollen van de sigaren vind plaats in eigen beheer. De sigaar is sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Alfambra sigaren zijn sinds 2015 in productie en verkrijgbaar in verschillende landen.

De sigaar ziet er op het eerste gezicht goed en verzorgd uit! Bij de eerste geur voorafgaand aan het aansteken verraadt de sigaar nog weinig. De sigaar heeft naast het standaard bandje ook een voetbandje. Helaas zijn ze hierbij iets te ijverig geweest met het Arabisch gum waardoor het dekblad iets is beschadigd, wat gelukkig niet al te hinderlijk is. De trek is zeer aangenaam en er is voldoende weerstand.

Zodra ik de sigaar aansteek – wat overigens heel gemakkelijk gaat – komen er wat zachte aardetonen vrij, met daarnaast kaneel en koffie. Alle smaken zijn mild en de sigaar begint zacht tot medium met een zeer heldere askegel. De smaken zijn goed en kloppen bij de verwachting die ik had van de tabakssamenstelling. Helaas zie ik op de helft van het eerste deel een scheur in het dekblad verderop in de sigaar ontstaan. De smaak ontwikkelt zich goed door en er zijn wat zoete tonen waarneembaar.

Het Ecuador dekblad zorg er naar mijn mening wel voor dat alles wat zacht en vlak is. Het eerste deel is goed! De as is helder van kleur maar instabiel en valt er dan ook snel van de sigaar af. De evolutie in smaak en zwaarte is gemiddeld tot goed. Bijbranden is helaas wel nodig.

De smaak is consistent en goed! De scheur is gelukkig in rook op gegaan, maar de sigaar brandt nog steeds scheef en dus brand ik hem bij. De zoetigheid uit Ecuador en het binnengoed uit Nicaragua: voor mij altijd een goede combinatie. De rookproductie is niet overmatig, de sigaar is gewoon in balans. De constructie is absoluut een verbeterpunt. De aardse tonen zijn vervangen voor iets frissere en zoete smaken met de volle tabakken: een combinatie die mij bevalt.

Het laatste stuk is als een slotakkoord na een goed klassiek concert. Je beleeft de sigaar opnieuw van begin tot eind in alle smaken. De smaak blijft goed en wordt niet pittig, bitter of eentonig. Ik stop met het roken van de sigaar. En heb er ruim 1 uur en 20 minuten plezier aan gehad.

Al met al is dit een goede sigaar wat mij betreft. Medium tot full bodied met goede smaken. De constructie kan beter wat mij betreft, dat zal het plezier absoluut ten goede komen. De sigaar excelleert niet in bijzondere smaken maar wel in de goede uitgebalanceerde prijs/kwaliteitsverhouding.

Dekblad : Ecuador Habano

Omblad : Nicaragua Habano

Binnengoed : Nicaragua Habano

Sterkte : ●●●●○

Land van herkomst : Nicaragua